Kladské pomezí

Obůrka Klopotov

Děkujeme za hodnocení!
Nové Město nad Metují
Nově otevřená naučná stezka Obůrka Klopotov v údolí nedaleko historického centra v Novém Městě nad Metují nabízí dětem dobrodružství s jelenem Matějem.

Do oblíbené přírodní lokality u Bohdašínského potoka přibyly v létě 2018 nové informační tabule a dřevěné interaktivní prvky. Zatímco jelen Matěj na informačních tabulích, seznamuje malé návštěvníky s životem v Klopotovském lese, interaktivní prvky netrpělivě vyhlíží zvídavé děti. Ty si zde na 1,5 km dlouhé stezce vyzkouší, jak daleko oproti lesním zvířátkům doskočí, porovnat jaký zvuk mají různé druhy dřeva, přesvědčit se, že strom je pro zvířátka totéž jako pro nás bytový dům a les je vlastně takovým velkým zvířecím sídlištěm.

V neposlední řadě si děti zahrají na stopaře a pokusí se určit, jaké zvířátko zanechalo v lese své stopy. Ve výčtu důvodů proč se do Klopotova vydat nesmí samozřejmě chybět ani největší lákadlo údolí, obůrky se zvířátky – jeleny a divokými prasaty i voliéry s ptactvem. Celé putování je doplněno rébusem od jelena Matěje, jehož řešení dětem zkrátí čekání na opečené špekáčky na konci stezky a odhalí tajemství příběhu sedláka Merty.

Přírodní atraktivity v okolí

Kulturní a církevní památky v okolí

Rozhledny a vyhlídková místa

Muzea a galerie

Pevnosti


Úvod