Kladské pomezí

Žďárky

Děkujeme za hodnocení!
Žďárky
Malebné prostředí obce přivábí historií i aktivním trávením volného času – vydejte se na samý okraj Kladského pomezí a nechte se unášet příběhy, co napsal život sám.

Za svůj netradiční název vděčí vesnice Žďárky tomu, že to bývalo místo, kde se tzv. „žďářilo“ (vypalovalo dřevěné uhlí). První písemná zmínka o existenci obce se dochovala ze začátku 15. století a až do roku 1848 byla uváděna jako součást náchodského panství. Zdejší obyvatelé vynikali ve tkalcovství a zemědělství. Důležitý moment pro další rozvoj a budoucnost vesničky bylo otevření kamenouhelného „Vilemínina dolu“ – uhlí, které se zde dobývalo, bylo využito i na vypalování cihel pro stavbu Josefovské pevnosti. I přes nepříznivé historické události 1. a 2. světové války se zde těžba udržela až do roku 1945.

Současnou připomínkou na tuto významnou historii je památník se soškou Panny Marie a zrekonstruovaná původní správní budova.

Žďárky mají i své významné rodáky. Přední místo zaujímají textilní podnikatelé z období první republiky – Josef a Cyril Bartoňové, kteří byli potomky Václava Bartoně, který se do obce přiženil. Josef Bartoň-Dobenín byl velkým příznivcem své rodné obce – finančně podporoval provoz místní knihovny a hradil náklady na studia nejlepšímu žákovi zdejší školy.

Není to však jen historie místa, která nadchne návštěvníka svými příběhy. Okolí Žďárek je bohaté na krásné scenérie, které si lze vychutnat jak po pěších, tak i po cyklistických trasách, které zavedou příznivce pohybu na čerstvém vzduchu např. do Hronova za Aloisem Jiráskem, do Náchoda za Josefem Škvoreckým, nebo jen tak za odpočinkem do polského lázeňského města Kudowa-Zdrój.

Od loňského roku se můžete projet na kole na nově zbudované cyklostezce, která propojuje obec Žďárky s městysem Velké Poříčí. Naskytnou se vám krásné výhledy např. na Orlické hory, Jiráskovu chatu Dobrošov, navštívit můžete i letiště, kolem kterého cyklostezka vede.


Úvod