Kladské pomezí

Lidová architektura, památkové rezervace a zóny

  • untitled-image

Lidová architektura

S lidovou architekturou v podobě roubených chalup, bohatě zdobených statků, zvonic a drobných sakrálních staveb apod. se budete setkávat téměř na každém kroku.

Architektonické specifikum na Broumovsku představuje klasicistní dvorcový statek.

Městské a vesnické památkové rezervace a zóny

Městské památkové rezervace

Nové Město nad Metují, Josefov (místní část města Jaroměř) Název položky

Městské památkové zóny

Jaroměř, Náchod, Police nad Metují, Stárkov Název položky

Vesnické památkové zóny

Skalka (místní část obce Česká Metuje)

Dřevěnka (NKP) - nejstarší dřevěný dům v Úpici

konference drevenka Úpická Dřevěnka, nejstarší objekt ve městě, je vzácným dokladem stavebního mistrovství našich předků. První zmínky o této stavbě z nehraněných kulatých trámů pocházejí z roku 1559, ovšem dřevo, které mohou dnes návštěvníci v jejích stěnách obdivovat, je poněkud mladší. Pochází až z počátku 17. století, kdy Dřevěnka prošla velkou rekonstrukcí.

Původně trojdílné polovenkovské stavení, ke kterému se počítal široký dvůr a mnohá pole, sloužilo od sklonku první třetiny 18. století jako městská hospoda, a to kontinuálně víc než dvě stě padesát let.

Klenot roubené lidové architektury, který byl po desetileté náročné rekonstrukci zpřístupněn návštěvníkům v létě roku 2018, dnes nabízí pod záštitou Městského muzea a galerie Julie W. Mezerové expozici věnovanou každodennímu životu na sklonku 19. a na počátku 20. století i krátkodobé výstavy vázané na cyklus staročeského zemědělského roku.

Polské příhraničí

Pstrążna - Muzeum Kultury Ludowej Pogórza Sudeckiego (Muzeum lidové kultury pohoří Sudet)

Skanzen na horském svahu vsi Pstrążna představuje lidovou architekturu a kulturu z oblasti pohoří Sudet (obytné domy, zvonice, hospoda, vybavená kovárna). V létě se zde pořádají pikniky spojené s ochutnávkou mj. zde upečeného chleba se sádlem a brambor pečených v ohništi. Během roku probíhají četné akce spojené s tradicemi a svátky.

Kontakt:
www.skansen.kudowa.pl

Chaty a útulny v Kladském pomezí

Turistické kluby, spolky a svazy v minulosti budovaly chaty a útulny na mnoha místech Kladského pomezí. Region mezi Krkonošemi a Orlickými horami byl vždy vyhledávaným pro svoji pestrost a malebnost.

Většina turistických chat byla budována na poetických místech hřebenů hor a atraktivního okolí. Nabízely turistům útočiště před nepřízní počasí, stejně jako místo oddechu a občerstvení.

V Kladském pomezí se nachází několik takových objektů, jejichž návštěvu lze spojit s pěším, cyklistickým nebo lyžařským výletem.

Jiráskova chata, Dobrošov

Centrum regionu - město Náchod - nabízí východisko k výletu hned ke dvěma známým a oblíbeným chatám.

Ať už pěší turisté a cyklisté nebo běžkaři v zimě ocení jako odměnu za výstup z Náchoda na vrchol Dobrošova (622 m n. m.) stylovou Jiráskovu turistickou chatu.

Chata byla postavena v roce 1895 společně s 6 metrů vysokou krytou rozhlednou. Jelikož časem nestačila svojí kapacitou, byla navržena přestavba podle plánů známého architekta Dušana Jurkoviče. Od svého znovuotevření v roce 1923 nese jméno spisovatele Aloise Jiráska a chlubí se i vyšší rozhlednou. Za totality chata velmi strádala. Její stav byl na počátku 90. let velmi žalostný a musela být uzavřena. Díky KČT byla zrekonstruována a od roku 2002 je znovu otevřena.

Dnes se těší značné oblibě turistů, kteří hledají občerstvení a ubytování nedaleko známé pevnostní linie z druhé světové války.

Za pěkného počasí se může místní rozhledna pochlubit jedním z nejkrásnějších výhledů do kraje. Název položky

Peklo - Bartoňova útulna u Nového Města nad Metují

Mezi Náchodem a Novým Městem nad Metují, v hlubokém údolí řeky Metuje, se nachází další velmi dobře dochovaný objekt sloužící po dlouhá desetiletí turistům. První písemnou zmínku o Pekelském údolí bychom našli již v 15. století. V krásném hustě zalesněném údolíčku se tyčí bývalý mlýn – dnes roubená chata od osobitého architekta Dušana Jurkoviče. Starý mlýn se pod jeho rukama proměnil v turistickou chatu s pohádkovým kouzlem. Název položky

Mlýn stával nedaleko soutoku řeky Metuje a říčky Olešenky - obě jsou mimo jiné oblíbeným cílem vodáků. Cestu do Pekla nacházejí ale především pěší turisté, cykloturisté a vyznavači běžeckého lyžování.

Jestřebí bouda (Řehačka), Jestřebí hory

Rázovitá krajina známá těžbou "černého zlata" v okolí měst Rtyně v Podkrkonoší, Malé Svatoňovice a Radvanice je protkána sítí turistických cest, cyklostezek a běžeckých upravovaných tratí.

Hřebenovka známá jako Panská cesta začíná v Poříčí u Trutnova a její značení můžeme sledovat až k Jírově hoře nad Hronovem. Panskou cestu nechal koncem 19. století postavit majitel náchodského panství princ Vilém Schaumburg – Lippe.

Právě v nejvyšších partiích Jestřebích hor nad obcí Radvanice, v osadě Paseky, stojí známá Jestřebí bouda, dříve nazývána Řehačka, která je oblíbeným cílem návštěvníků. Nedaleko chaty stojí rozhledna Žaltman.

Chata Hvězda, Broumovské stěny

Hvězda je vyhledávaným turistickým cílem. Nachází se na hřebeni Broumovských stěn v nadmořské výšce 674 metrů. Lze se sem dostat pěšky, autem, na kole nebo i lyžích z nedaleké obce Hlavňov. Pro pěší je také možný přístup z Honského sedla nad malebnou obcí Hony a z Křinic u Broumova. Dřevěná turistická chata pochází z let 1854-1856 a je postavena v zajímavém švýcarském stylu. Interiér je nádherně zdoben dřevořezbou a stylovým krbem. Z ochozu nedaleké barokní kaple se nabízí nádherný výhled na Broumovskou kotlinu a české a polské hory.

Chata poskytuje útočiště a občerstvení turistům objevujícím skalní města a útvary v přírodní rezervaci Broumovské a Polické stěny. Nedaleká Kovářova rokle je oblíbeným místem pěších výletů. Název položky